Etusivulle
Epäviralliset levyt

Fillmore East, New York City 6.3.1970 / Crazy Horse -kiertue 1970

Fillmore Eastin nauhat ovat ehkä ne kaikkein kuuluisimmat Young-bootlegit. Nauhoiteet ovat tavallaan Youngin vastine Dylanin 'Royal Albert Hall'-bootlegille. No…ei nyt sentään niin hyviä mutta samassa kastissa kuitenkin.

Kyseessä on rähjäisen ihastuttava äänipöytänauhoitus Youngin ja Crazy Horsen ensimmäiseltä yhteiseltä kiertueelta. Maaliskuun 6.päivä viisikko soitti kaksi konserttia Bill Grahamin legendaarisessa rock-pyhätössä ja molemmat keikat nauhoitettiin mahdolliselle livealbumille. Projekti lopulta väistyi After the Gold Rush-kiekon tieltä, mutta bootleg-levitykseen näistä taltioinneista päätyi sähköisen setin 7 eri biisiä, valtaosa päivän molempina versiona. Yhtyeen kokoonpano oli Danny Whitten - kitara, Billy Talbot - basso, Ralph Molina - rummut ja Jack Nitzsche - sähköpiano.

Kätevimmin tämä hieno materiaali löytyy bootlegeilta 'Forever Young' ja 'Sunset Cowboy'. Jälkimmäisen materiaali on levinnyt myös nimellä 'Blankness'.

Kaikki mainitut versiot on imuroitu digitaaliseen muotoon hyväkuntoisilta vinyylibootlegeilta.

Forever Young:
Come On Baby, Let's Go Downtown* / Wonderin'* / Everybody Knows This Is Nowhere* / Down By the River* / Winterlong* / Everybody Knows This Is Nowhere / Winterlong / Wonderin' / Come On Baby, Let's Go Downtown / Cinnamon Girl / Cowgirl In The Sand / Bonuskappale: Berlin (nauhoitettu Länsi-Berliinissä 1982)
*6.3.päiväkonsertista, muut versiot 6.3. myöhäiskonsertista.

Sunset Cowboy:
Come On Baby, Let's Go Downtown / Wonderin' / Everybody Knows This Is Nowhere / Down By the River / Winterlong / Cinnamon Girl / Cowgirl In The Sand
6.3. myöhäiskonsertista

Varoitus: Päästyäsi kiinni tähän materiaaliin, on varsin todennäköistä että sinänsä hieno Everybody Knows This Is Nowhere -albumi muuttuu pelkäksi hyllynkoristeeksi. Fillmoren Cinnamon Girl on kuuma kuin pätsi, selvästi albumiversiota parempi otos. Cowgirl in The Sand polkee Youngin ja Danny Whittenin kitararuoskinnan säestämänä puhtaaseen ekstaasiin ja jopa sävellyksenä varsin vaatimaton Wonderin' saattaa lonksuttaa vastustamattoman funkysti suosikkikappaleidesi joukkoon.

Ainoa valitettava seikka näissä klassikoissa on Youngin akustisen soolosetin puuttuminen. Huhujen mukaan koko 6.3. myöhäiskonsertti olisi tarkoitus sisällyttää Youngin Archivesin ykkösosioon, mutta en kehota ketään pidättämään henkeään boksin julkaisuun saakka. Tämän puutteen vuoksi hyllyyn kannattaa hankkia kylkiäiseksi myös 25. helmikuuta 1970 nauhoitettu taltiointi Cincinnatin kaupungista. Keikalta on väsätty useita bootlegeja, yleensä editoituina 1 cd:n versioina (Winterlong, Electric Prayers, Acoustic Tokens). Keikka kannattaa kuitenkin hankkia kerralla kahden cd:n faniprojektina 'Neil Young & Crazy Horse: Cincinnati, Ohio', jonka materiaali on huolella kasattu ja restauroitu parhailta saatavilla olevilta bootleg-cd:iltä.

Myös Cincinnatin setti on äänipöydästä nauhoitettu, ja ainoastaan encore Cowgirl In The Sand on jäänyt jostain syystä nauhoittamatta. Crazy Horse -setti ei ole Fillmoren tasoa, mutta yhdistämällä Youngin akustinen sooloesitys Cincinnatista ja Crazy Horse -setti New Yorkista, saa hyvän kuvan siitä mitä rundilla pääasiassa tapahtui.

Juuri tähän yhdistelmään on onnistuneesti päätynyt faniprojektina italiassa kasattu kiertuekokoelma Neil Young Tour 1970. Cincinnatin ja Fillmoren äänitteiden lisäksi tällä tupla-cd:llä kuullaan myös kiertueen harvinaisempia helmiä, kuten kappaleet I Believe In You ja Everybody's Alone.

Arto Hietala

- Teksti julkaistu sivustolla kirjoittajan luvalla -
- Kopiointi ilman kirjoittajan lupaa kielletty -

Taustatietoja:
Antti Marttisen Neil-historiikki
Kai Engrenin CSNY-historiikki