Etusivulle
Epäviralliset levyt

Rarities 1967-1998

Saksalaisfani Braden Stricklerin rakentama 5 cd:n Rarities-setti toimii ehkä lähimpänä Archivesin vastineena, sillä se kasaa yhteen kronologisesti sekä julkaistua että julkaisematonta materiaalia. Lisäksi kokoelma sisältää ainoastaan äänentasoltaan hyvälaatuista materiaalia. Koosteesta löytyy sinkkujen B-puolia, vaihtoehtoisia versioita ja erilaisia miksauksia tutuista lauluista, editoituja versioita aussikokoelmalta Greatest Hits ja muuta kivaa.

Tällaisenaan Rarities voisi toimia jopa onnistuneena läpileikkauksena koko Youngin pitkästä urasta, vaikkakin moni aikakausi jäisi pahasti varjoon.

Raritiesin arvoa nostaa ennen kaikkea materiaalin huolellinen käsittely. Esimerkiksi vinyylilähtöisinä pitkään kiertäneet War Song ja Pushed It Over the End on Bradenin toimesta putsattu vinyylirahinoista ja muista haittatekijöistä. Masterointi on tehty äärimmäisellä tyylitajulla, joten frekvenssihävikkiä ei ole, tai ainakaan sitä ei huomaa. Lisäksi laulut on 'normalisoitu', joten volyymitaso ei huomattavasti vaihtele eri lähteistä koottujen laulujen välillä.

Kokoelma myös niputtaa monen yksittäisen bootlegin aika tarpeettomaksi. Esimerkiksi Chrome Dreamsin julkaisematon materiaali löytyy täältä paremmalla äänentasolla, samoin Times Square/Eldorado-sessioiden harvinaisuudet Cocaine Eyes, Box Car, Heavy Love ja editoimaton Don't Cry. Westwood Onen painaman Hard to Find -cd:n, ja siitä kopioitujen bootlegien, mm. Legend of the Loner, materiaali löytyy myös täältä melkein kokonaan.

Oman nirvanani saan kuitenkin viitoscd:ltä josta löytyy Complex Session -videon biisinelikko audiomuodossa, sekä promosingleiltä otetut 3 versiota Dead Man-teemasta.


Arto Hietala

- Teksti julkaistu sivustolla kirjoittajan luvalla -
- Kopiointi ilman kirjoittajan lupaa kielletty -

Taustatietoja:
Kokoelman kappaleluettelo