Etusivulle
Epäviralliset levyt

Soolokiertue 1970-71

Eräs fani heitti syksyllä 2002 Young-fanaatikkojen keskusteluryhmässä ilmoille keskustelua aiheesta ”Jos voisit omistaa vain yhden bootlegin/keikan, mikä se olisi?” Kysymykseen oli toki mahdotonta vastata, mutta ensimmäisenä itse ajattelin syvälle syöpynyttä mielikuvaani 23-vuotiaasta Neil Youngista BBC-studiossa esiintymässä yksin niin aseistariisuvalla intensiteetillä että nuori muusikonalku päätti laittaa pillit pussiin saman tien.

Kaikki tältä soolokiertueelta käsiin osuva materiaali tuntuu olevan hyvää, parhaimmillaan loistavaa. Kokonaisuutena juuri tuo lyhyehkö Live At BBC video (23.2.1971) sekä erittäin hyvätasoinen 2 cd:n yleisönauhoitus 27. helmikuuta Lontoon Royal Festival Hallilta toimivat parhaiten. Youngilla oli iso läjä hienoja biisejä matkassa mutta periaatteessa tässä vireessä mies olisi voinut laulaa vaikka puhelinluetteloa Jaakko Kullan melodialla koko illan. Erikoismaininta kohokohdista menköön Harvest-albumin materiaalille. Old Man, Heart of Gold ja kumppanit ovat tulleet toki liiankin tutuiksi vuosien mittaan, mutta tähän aikaan laulut olivat Youngille uusia ja merkittäviä ja sen kyllä kuulee.

Royal Festival Hallin keikka löytyy bootlegeilta vain yhden cd:n editoituna versiona (London '71), ilman encorea Expecting To Fly , mutta kahden cd:n täysi setti samaisesta audiolähteestä on laajalti levinnyt fanien keskuudessa.

BBC:n keikka on levinnyt faneille nykyään video cd-formaatissa. Valtaosa näistä on taltioitu kotitietokoneille hyvin säilyneiltä VHS-nauhoilta. Audioversiona BBC-konsertti löytyy bootlegilta Broken Arrow ja fanikokoelmalta Solo Tour 1970-71.

Kiertueelta kannattaa hankkia myös New Yorkin keikalta 5. joulukuuta kasaan raavittu kokoelmanomainen yhden cd:n bootleg Carnegie Hall. Äänenlaatu ei ole Lontoon tasoa ja lauluja on joku vandaali editoinut mutta konsertin biisilista ja tunnelma ovat varsin erilaiset kuin Lontoossa vain 7 viikkoa myöhemmin. Levyltä löytyy hienoja versioita Lontoon keikalta poisjääneistä biiseistä, kuten Southern Man, Bad Fog Of Loneliness, erikoisen psykedeelinen ja toimiva versio After The Gold Rushista ja riipaisevan kaunis pianosoolo Flying On the Ground Is Wrongista.

Lontoon ja New Yorkin keikkoja kuunnellessa ei voi kuin ihmetellä miten monta hyvää laulua Young oli jo tässä vaiheessa uraansa ehtinyt raapustaa. Keikat sisältävät 31 sävellystä ilman suurempia tason notkahduksia.


Live At The BBC 23.2.1971 -video (VHS/VCD):
(saatavilla audioversiona ainakin bootlegilla 'Broken Arrow' ja faniprojektikokoelmalla 'Solo Tour 1970-71' (Viglione Records).
Out On The Weekend / Old Man / Journey Through The Past / Heart Of Gold / Don't Let It Bring You Down/ A Man Needs A Maid / Love In Mind / Dance Dance Dance

Royal Festival Hall, Lontoo 27.2.1971:
(Bootleg-versiolta London '71 puuttuu viimeinen laulu)
On The Way Home / Tell Me Why / Old Man / Journey Through The Past / Cowgirl In The Sand / The Bridge / The Loner / Don't Let It Bring You Down / See The Sky About To Rain / Out On The Weekend / I Am A Child / Ohio / Love In Mind / Only Love Can Break Your Heart / Heart Of Gold / A Man Needs A Maid / Harvest / The Needle And The Damage Done / Nowadays Clancy Can't Even Sing / Dance, Dance, Dance / Expecting To Fly

Carnegie Hall, New York City 5.12.1970:
Down By The River / Cinnamon Girl / I Am A Child / Expecting To Fly / The Loner / Wonderin' / Helpless / Southern Man / Nowadays Clancy Can't Even Sing / On The Way Home / Tell Me Why / Only Love Can Break Your Heart / Old Man / After The Goldrush / Flying On The Ground Is Wrong / Don't Let It Bring You Down / Cowgirl In The Sand / Birds / Bad Fog Of Loneliness / Ohio / See The Sky About To Rain / Sugar Mountain

Arto Hietala

- Teksti julkaistu sivustolla kirjoittajan luvalla -
- Kopiointi ilman kirjoittajan lupaa kielletty -

Taustatietoja:
Antti Marttisen Neil-historiikki
Kai Engrenin CSN&Y-historiikki