Etusivulle
Epäviralliset levyt

Tonight's The Night -kiertue 1973 / Manchester, UK 3.11.1973

Tonight's The Night! Itse albumi jäi vielä 1973 julkaisematta, mutta Youngia se ei estänyt viemästä uusia lauluja neljäksi kuukaudeksi tien päälle. Pääsääntöisesti Young ja The Santa Monica Flyersiksi nimetty ryhmä (Talbot, Molina, Lofgren, Keith) soitti ensin koko alkuperäisen Tonight's the Night- albumin putkeen. Yleisö kuuli ensimmäisen 'tutun' laulun reilun puolen tunnin soitannan jälkeen. Kyseessä oli tietysti illan toinen versio keikan puoli tuntia aiemmin avanneesta Tonight's the Night-laulusta. Tuttuja 'hittejä' tarjottiin armeliaasti 2-3 kappaletta setin loppupuolella.

Kiertueen keikkojen kuuntelu on samanaikaisesti suurta tragediaa ja komediaa. Koominen elementti syntyy Youngin ainutlaatuisesta tequila-höyryisestä alter ego -tripistä. Hän heittää toistuvasti laulujen välissä toinen toistaan omituisempaa tarinaa, alkaen keikan alun 'Welcome to Miami Beach, it's all cheaper than it looks' -heitoista. Traaginen elementti taas syntyy synkästä ja upeasta uudesta materiaalista.

Tonight's the Night-kiertueen eniten levinneet keikat lienevät 15.11.1973 Queen's College, N.Y. sekä 3.11. The Palace, Manchester, U.K. Edellinen on tunnettu boot-nimellä 'Goodbye Waterface' ja jälkimmäinen ainakin titteleillä 'Rock 'n Roll Can Never Die', 'Speakin' Out' ja 'Tonight's Your Night'. Manchester-levyistä Tonight's Your Night -versio on suositeltavin, koska se sisältää ainoana keikan räjähtävästi päättäneen 'Cowgirl in the Sand'in. Pitkässä juoksussa Tonight's Your Night osoittautuu myös kuulijaystävällisimmäksi versioksi, sillä osa Youngin biisien välisistä höpinöistä on leikattu pois keikan mahduttamiseksi yhdelle cd:lle. Kyseessä lienee kaikkein eniten kuuntelemani Young-bootleg. Vaikka äänitys on vain hieman keskinkertaista parempi yleisönauhoitus, materiaalin taso ja audioymmärryksen rajat ylittävä tunnelataus onnistuvat korvaamaan tuon puutteen.

Goodbye Waterfacen historiallista arvoa laskee materiaalin huoleton käsittely. Laulujen esitysjärjestystä on levyllä muutettu ja muutenkin keikkaa on editoitu rankalla kädellä, eikä alkuperäistä nauhaa valitettavasti ole ilmaantunut faniverkoston hyppysiin.

Mikäli kiertueen teatraalisuudesta haluaa saada aidomman kuvan, voi suositella vielä 5.11. Lonton Rainbow Theatressa äänitettyä nauhaa (bootleg nimellä Tequila Night). Kyseessä on ehkä kaikkein 'hupaisin' show, ainakin mitä Youngin puheripuliin tulee. Myös äänenlaadultaan Lontoon nauhoite on varsin kuunneltava.

Tonight's Your Night:
Tonight's The Night / Mellow My Mind / World On A String / Speakin' Out / Albuquerque / New Mama / Roll Another Number / Tired Eyes / Tonight's The Night / Flying On The Ground Is Wrong / Human Highway / Helpless / Don't Be Denied / Cowgirl In The Sand

Arto Hietala

- Teksti julkaistu sivustolla kirjoittajan luvalla -
- Kopiointi ilman kirjoittajan lupaa kielletty -

Taustatietoja:
Antti Marttisen Neil-historiikki
Kai Engrenin CSN&Y-historiikki