Etusivulle
Epäviralliset levyt

Torhout Festival, Belgia 3.7.1993, Neil & Booker T. & The MG's

Muutama fani saattaa älähtää valinnalleni nostaa tämä keikka bootleg-helmien joukkoon. Heillä on kieltämättä hyvät perusteet protestilleen. Ensinnäkin, kyseessä ei ole missään nimessä kiertueen paras esitys. Osasyynä tähän on tyypillisen välinpitämätön festivaaliyleisö, jota Young yrittääkin 'herätellä' ilmeisen huonoin tuloksin. Toisekseen, osa materiaalista olisi kannattanut jättää kaappiin odottamaan seuraavaa Crazy Horse -kiertuetta. Kuunnelkaa vaikka Youngin muusta bändistä eristyksissä runnovia kitarariffejä kappaleessa The Loner. Edes Like A Hurricane ei oikein ota tuulta alleen.

Veikkaanpa kuitenkin, että monelle fanille keikan timanttisen hyvä äänenlaatu ja muutama poikkeuksellisen hieno yksittäinen esitys korvaavat nämä 'pienet' miinukset. Oma suosikkiversioni Southern Manista löytyy tältä setiltä. Mestari Jim Keltnerin pompahteleva bassorummutus on kuin tilattu tätä klassikkoa varten ja Youngkin innostuu hetkeksi vinguttamaan ylä-ääniä Vanhasta Mustasta kuin parhailla Horse-keikoilla. Keikalta löytyy myös ns. definitiiviset versiot julkaisemattomista lauluista Separate Ways ja Live To Ride (Dream Machine). Edellinen on Homegrown-albumin mukana hyllytetty hieno nyyhkyvirsi, joka tarjoaa myös mahdollisuuden kuulla miten huonosti teknisesti loistelias kitaransoitto sopii Youngin musiikkiin, Steve Cropperin saadessa soolovuoronsa.

Ja tietenkin, jos haluat kuriositeettina kuulla miten Young onnistuu totaalisesti sähläämään 24 vuotta vanhan klassikon, älä etsi kauempaa. Transponoinnissahan on aina vaaransa.

Torhoutin setti on levinnyt laajasti editoituina yhden cd:n bootlegeina ilman kahta ensimmäistä kappaletta (esim. Separate Ways ja Ride My Motorycle -nimillä). Ainoa syy keikan pilkkomiseen on ollut raha, sillä tunnetusti yhden cd:n bootlegit myyvät aina tuplalevyjä paremmin, mutta muistathan että bootlegien ostaminen on muutenkin varsin tyhmää touhua. Täyden setin voi tästäkin keikasta hankkia kahden cdr-levyn materiaalikustannuksia vastaan. Mainittakoon kuitenkin, että koko keikka sisältyy ainakin bootlegeihin Southern Man ja Event Of The Season.

Torhout Festival, Belgia 3.7.1993, Neil & Booker T. & The MG's, Euroopan kiertue
Mr. Soul / The Loner / Southern Man / Helpless / Like A Hurricane / Love To Burn / Separate Ways / Powderfinger / Only Love Can Break Your Heart / Harvest Moon / The Needle And The Damage Done / Live To Ride / Down By The River / All Along The Watchtower

Arto Hietala

- Teksti julkaistu sivustolla kirjoittajan luvalla -
- Kopiointi ilman kirjoittajan lupaa kielletty -

Taustatietoja:
Harvest Moon -levyn arvosteluja
Unplugged-levyn arvosteluja
Antti Marttisen ennakkoartikkeli Neilin Suomen konsertista 30.6.1993
Timo Kuisman artikkeli Suomen konsertin 30.6.1993 äänentoistosta