Etusivulle Neil Young - better to burn out than fade away
[Levyt] [Vuosi kerrallaan] [Vuosiäänestyksiä] [Ihmisiä] [Kirjoituksia] [Neil Suomessa] [Linkkejä] [Palaute]


Kirjat

[Artikkelit] [Levyarvostelut] [Kirjat] [Uudet]

Kirjapuolella suomenkielinen aineisto Neil Youngista on hyvin vähäinen, voisipa melkein sanoa olematon. Isossa maailmassa on miehestä kyllä kirjoitettu monta kirjaa, mutta vielä ei niitä kukaan ole intoutunut suomeksi kääntämään ja julkaisemaan. Aika merkillinen tilanne sinällään, koska monesta lyhyemmän ja vähemmän merkityksellisen uran aikaansaaneesta artistista tai yhtyeestä on saatettu kääntää useammankin opusta. Yksi syy tietysti voi olla siinäkin, ettei Neil oikeastaan koskaan (Harvest ja siltä otettu single Heart of Gold vuonna 1972 taitavat olla ainoat poikkeukset) ole saavuttanut levymyyntilistojen ykköspaikkoja. Neilin uraa kokonaisuutena ajateltaessa levymyyntilistat ovat kuitenkin sivuseikka, hänen työnsä arvo on jossakin muualla kuin siinä, montako miljoonaa kappaletta kutakin levyä on myyty.


Englanninkielisiä Neil Young -aiheisia kirjoja

Omien tietojeni mukaan Neil Youngia käsitellään seuraavissa suomenkielisissä kirjoissa:


Timo Kanerva (toim.): Laula pieni laulu - henkilökuvia aikamme lauluntekijöistä
Kustantaja: Lehtijussi Oy, ISBN 951-99175-3-5
Painettu: Lehtijussi Oy:n kirjapaino, Pirkkala 1978

Soundi-lehti julkaisi 1970-luvun lopussa joukon hienoja musiikkiaiheisia kirjoja, joista valitettavasti ei uusintapainoksia ole otettu. Pehmeäkantisina nämä kirjat ovat todennäköisesti useimmissa kirjastoissa jo luettu loppuun. Mikäli tähän tai muihin sarjan kirjoihin kirppareilla tai divareissa törmäät, kannattaa välittömästi ostaa pois kuljeksimasta.

Tässä kirjassa aiheena ovat seuraavat ns. laulaja/lauluntekijät (singer/songwriter): Dave "Isokynä" Lindholm, Roy Harper, Neil Young, Stephen Stills, Nils Lofgren, Bruce Springsteen ja Leonard Cohen. Osa jutuista on englantilaisen Zigzag-lehden haastatteluja, osa aikaisemmin Soundi- ja Musa-lehdessä ilmestyneistä artikkeleita ja haastatteluja ja osa pelkästään tätä kirjaa varten kirjoitettuja. Neilin osuus kirjassa on sivuilla 79-94, Timo Kanerva tekee hienon läpileikkauksen Neilin urasta alkuvaiheista vuoden 1977 loppuun. Kirjan Stephen Stills - ja Nils Lofgren -osioissa käsitellään myös paljon heidän yhteistyötään Neil Youngin kanssa.


Jake Nyman: Rocktieto, osa I
Kustantaja: Lehtijussi Oy, ISBN 951-99957-8-1
Painettu: Lehtijussi Oy:n kirjapaino, Pirkkala 1978

Jake Nymanin kolmiosaisessa Rocktieto-kirjasarjan ykkösosassa käsitellään sivuilla 97-98 Buffalo Springfieldiä ja sivuilla 148-149 CSN&Y-kokoonpanoa.


Jake Nyman: Rocktieto, osa III
Kustantaja: Fanzine, ISBN 951-99372-4-2
Painettu: Lehtijussi Oy:n kirjapaino, Pirkkala, 1982

Kirjasarjan kolmannessa osassa onkin sitten vuorossa itse Neil Young sivuilla 319-326


Bill Flanagan: Rockia sydämestä (suomentanut Jussi Niemi)
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava, ISBN 951-1-09895-0
Painettu: Kustannusosakeyhtiö Otavan painolaitokset, Keuruu 1988

Kirjan sivuilta 152-172 löytyy loppuvuodesta 1985 tehty Neil Young -haastattelu. Kantrilevy Old Ways oli juuri ilmestynyt, Landing on Water työn alla.


Jake Nyman: Aution saaren levyt
Kustantaja: Kustannusyhtiö Tammi, ISBN 951-31-0822-8
Painettu: Karisto Oy:n kirjapaino, Hämeenlinna 1997

Keväällä 1996 Jake Nyman pyysi yli 80:lta suomalaiselta musiikkitoimittajalta sadan levyn listan levyistä, joita he ottaisivat mukaan autiolle saadelle. Näistä listoista hän sitten koosti sadan eniten ääniä saaneen levyn listan. Näistä levyistä on jokaisessa hyvä arvio. Neil Youngin levyjä listalle sijoittui seuraavasti: Harvest (36.), After The Goldrush (39.), Rust Never Sleeps (47.), Tonight's The Night (89.) sekä Crosby, Stills, Nash & Young: Déjà Vu (42.).


Jouko Ollila: Neil Young - musiikillinen elämäkerta
Kustantaja: POP-Lehti, ISBN 952-99007-0-8
Painettu: Tehokopiointi, Tampere 2002

Jouko Ollilan Pop-lehdissä julkaistu kolmiosainen Neil Young -historiikki ilmestyi vuoden 2002 lopulla myös kirjana. Erittäin suositeltava hankinta varsinkin jos et ole ehtinyt vielä hankkimaan mainittuja kolmea Pop-lehteä ja onhan kirja toisaalta aina kirja. (Lisätietoa Pop-lehdestä -->)


Jouko Ollila: Neil Young - rock-musiikin cowboy
Kustantaja: POP-Lehti, ISBN 952-99007-6-7
Painettu: Yliopistopaino, Tampere 2004

Kirjasta julkaistiin toinen painos 3.4.2004 nimellä Neil Young - rock-musiikin cowboy. Kirjaan on tullut runsaasti lisää tekstiä, tiedot on myös päivitetty ulottumaan helmikuulle 2004. Erittäin suositeltava hankinta.


Teppo Kulmala: Norsulle pitää puhua hiljaa
Kustantaja: Minervakustannus, ISBN 952-5478-80-7
Painettu: Kopijyvä, Jyväskylä 2004

Kulmalan moniulotteisesta esseekokoelmasta löytyy myös Palava hurrikaani -niminen kirjoitus, joka käsittelee Neilin Suomen konsertin 1993 herättämiä tuntoja ja tunnelmia.[Levyt] [Vuosi kerrallaan] [Vuosiäänestyksiä] [Ihmisiä] [Kirjoituksia] [Neil Suomessa] [Linkkejä] [Palaute]