Etusivulle Neil Young - better to burn out than fade away
Levyarvostelut

Neil Young: Are You Passionate?

Manu Haapalainen Rumba 8/2002 s. 26

Neil Young on taas vaihteeksi päättänyt levyttää ilman Crazy Horsea. Uppo-oudossa porukassa ei silti ole tarvinnut studioon lähteä. Are you passionate? on tehty enimmäkseen Booker T. & The MG's -ukkojen kanssa. Youngin ja Booker T. Jonesin vastatessa tuotannosta. Crazy Horsen miehistöstä on vakituisemmin paikalla vain kitaristi Frank Sampedro. Totutun uljaasti vyöryvä Going Home on ainoa kokonaisen Hevosen kanssa levytetty raita.

Levyn soundi on varsin siisti ja soitto huolellista. Bändi kuulostaa siltä kuin yrittäisi taivuttaa Youngin pitkiä balladeja jonkinlaiseksi valkoisen miehen Stax-souliksi. Lopputulos on pitkähkön levyn puuduttavimmissa kohdissa hieman puolivillaisen laiskaa blues-vinguttelua. Useimmiten Youngin jälleen kerran erinomaiset sävellykset, sekä miehen intensiivinen herkkä tulkinta kuitenkin saavat kuulijan kiitollisena käpertymään levyltä hohkaavan lämmön suojiin.

Youngmainen eeppisyys saavutetaan silti täydellisimmin mainitulla Crazy Horse -raidalla. Going Home on vanhoille herroille tyypillinen, rujo, krapulassa soitetun kuuloinen äänekäs kahdeksanminuuttinen runttaus. Sitä edeltävä nimibiisi kuuluu sekin albumin parhaimmistoon. Se on hillityn surumielisen pianon maustama pohdiskelu siitä, miten elämä pitäisi elää. Aika apealla tuulella Youngin isäntä tuntuu kaiken kaikkiaankin jälleen olleen. Levyllä surraan tyttären lähtemistä kokoa ja menetettyä rakkautta yhtä hartaasti kuin vaikka maailmantilannetta. Vaikuttavimmasta päästä ovat erityisesti saarnaajan ja Jumalan kohtaamista kuvaava Two Old Friends ja Mr Disappointment, jossa Young ikään kuin duetoi itsensä kanssa - mies laulaa säkeistöt poikkeuksellisen matalalla ja murisevalla nuotilla, kertosäkeet normaalilla falsetillaan.

Hitaanlaista yleistempoa piristävät erinomaiset You're My Girl ja Be With You, joissa soulahtava ote on omimmillaan. Epäilyttävimmäksi raidaksi jää jo ennakkoon pelätty syyskuun yhdennentoista sankareille omistettu Let's Roll. Younghan ei ole koskaan ollut omimmillaan poliittisena kommentaattorina. Paatosta ja pahuuden akselia on tarjolla nytkin: ”We're going after Satan / on wings of a dove!”. Tunteen palo valjastetaan siis välillä oikeistoretoriikankin palvelukseen. Onneksi jumalainen, viisas Are You Passionate? tulee heti seuraavana.

Mikko Voutilainen, Aksentti 5/2002 s. 57

Tuntuu hullulta sanoa, että Neil Young, 56, nostaa nyt profiiliaan, kun kyseessä on sentään rockin historian ikoni, jota ei totisesti ole profiilin puute vaivannut. 2000-luvun alku ei kuitenkaan ole kohta neljä vuosikymmentä musiikkibisneksessä mukana olleelta Youngilta sujunut musiikillisessa mielessä mitenkään loistokkaasti. Edelliset albumit, vuonna 2000 ilmestyneet Silver & Gold ja Road Rock vol. 1, ovat unohtuneet levyhyllyyn ”ihan kivoina” vaan ei läheskään keskeisinä Neil Young -tuotoksina. Are you passionate? on lähiedeltäjiään linjakkaampi ja yhtenäisempi albumi; sen profiili on selkeä ja julkaisu perusteltu musiikin oman painoarvon vuoksi. Neil Youngin kumppanina albumilla on legendaarinen soul-yhtye Booker T & The MG's, jonka kanssa Young on keikkaillut ahkerasti 1990-luvun jälkipuoliskolla. Yhden biisin (Goin' home) Young tykittää vanhan taisteluratsunsa, Crazy Horse -yhtyeen kanssa. Young-MG's -kombinaatio toimii mainiosti eli kummankin osapuolen tunnusomaista tyylivarantoa tasapainoisesti hyödyntäen. Let's roll -kappaleen lähtöidean Neil Young poimi Todd Beamerilta, joka oli yksi niistä matkustajista, jotka estivät syyskuun yhdentenätoista 2001 kaapatun matkustajakoneen lennon kohti Washingtonia. Young käyttää laulussaan Beamerin viimeisiä sanoja ennen koneen maahansyöksyä. Biisissä ei silti ole kysymys patriotismista, vaan kappale sulautuu Are You Passionaten yleisteemaan, joka on puhtoisesti rakkaus. Nämä ovat varsin rentoja, jopa seesteisiä, tyynesti pohdiskelevia ja rahtusen melankolisia rakkauslauluja. Sydämellisiksi voi niitä myös luonnehtia.


- Tekstit julkaistu sivustolla kirjoittajien luvalla -
- Kopiointi ilman kirjoittajan lupaa kielletty -


Road Rock -levyn arvosteluja <--
Greendale-levyn arvosteluja -->