Etusivulle Neil Young - better to burn out than fade away
Levyarvostelut

Neil Young: Where the Buffalo Roam (soundtrack)

Elokuva, jota odotan kiinnostuneimpana on Hunter S. Thompsonin omiin kokemuksiin perustuva »Where The Buffalo Roam». Thompson on lehtimies, joka omien sanojensa mukaan keksi »Gonzo»-journalismin. Mitä se sitten on? Vaikea sanoa, mutta ehkä Thompson-sitaatti antaa asian tiimoilta pienen kuvan: »En millään haluaisi mainostaa huumeita, alkoholia, väkivaltaa tai mielipuolisuutta kenellekään... mutta minulle ne ovat tehneet terää.»

Elokuvaa on haukuttu rapakon takana, se on ainoa, mitä siitä tiedän. Mutta soundtrack-albumia ei sitten ainakaan voi moittia mistään. Ensinnäkin Neil Young on säveltänyt ja sovittanut uutta musiikkia kuvaa varten, minkä lisäksi sitten kuullaan sitten sellaisia herkkuja kuin Hendrixin »Purple Haze» ja »All Along The Watchtower», Dylan ja »Highway 61», Temptations ja »Papa Was a Rolling Stone» jne.

Youngin musiikki tällä albumilla perustuu periaatteessa täysin vanhaan tuttuakin tutumpaan lännenlauluun »Home on the Range». Young on tehnyt teemasta aivan uskomattoman sovituksen suurelle viihdeorkesterille viuluineen kaikkineen ja antanut sille nimeksi »Buffalo Stomp». A-puolen lopussa Young laulaa samaisen piisin aivan säestyksettä, lähes liikuttavan tosissaan. Samainen teema ilmestyy sitten siellä täällä Youngin säröisellä kitaralla soitettuna. Ja tätä »Buffalo Stompia» ja »Home on the Rangea» minä sitten jaksan kuunnella vaikka kuinka usein. Hämmentävä albumi, ja aivan varmasti hämmentävä elokuvakin.


Mikael Wiik, Soundi 8/1980 s. 71

- Teksti julkaistu sivustolla kirjoittajan luvalla -
- Kopiointi ilman kirjoittajan lupaa kielletty -