Etusivulle Neil Young - better to burn out than fade away
Englanninkieliset kirjat

Astrid Young: Being Young (2007)

Astrid Young on Neilin siskopuoli, joka on tehnyt omaa musiikillista uraa aina 80-luvun puolesta välistä lähtien. Astrid Young on ollut mukana taustalaulajana Neilin levyillä 'Harvest Moon' ja 'Unplugged' sekä 'Road Rocks'. Myös Neilin ja Booker T. & MGsin vuoden 1993 kiertueilla Astrid lauloi taustoja. Kirjasta löytyy mukavasti sisäpiiritapahtumia kyseiseltä kiertueelta, vaikkakaan mitään mullistavaa uutista ei kuitenkaan lukijalle eteen tule.

'Being Young' kertoo Astridin elämästä, musiikkiurasta, miesystävistä ja hänen suhteestaan veljeensä Neiliin. Kirjan kannessa komeilee Neil, vaikka tämä ei ole minkäänlainen Neil elämänkerta tai kirja Neilistä. Kirja on ennen kaikkea Astrid Youngin oma (musiikillinen) elämänkerta. Tosin riittävän runsaasti Neil seikkailee kirjan sivuilla, ettei innokkaimmankaan Neil-fanin tarvitse kovin usein alkaa sivuja eteenpäin selailemaan löytääkseen juttua sankaristaan.

Allekirjoittaneen mielenkiinto herää siinä vaiheessa, kun Astrid kertoo 'Harvest Moon' ja 'Unplugged' levytysten vaiheita. Molempien albumien yleistunnelma on rauhallinen ja seesteinen, mitä ei sitten ollut muusikkojen yhteiselo varsinkaan 'Unplugged'in äänitysten aikana. Kirjan yhden tarinan innostaman piti kaivella 'Unplugged'-video esille ja katsoa näkyykö kirjassa mainitut asiat niin selvästi. No, kyllähän sieltä soittajien ilmeistä ja eleistä on löydettävissä eripuraa, vaikkei se niin selvästi näykään. Kaikki erimielisyys alkoi soittopalkkion määrästä ja tarkemmin sanoen sen vähyydestä. Muutaman soittajan mielestä Neil ei maksanut kunnon liksaa. He olivat kuulleet, että Eric Claptonin soittajille oli maksettu paremmin vastaavanlaisesta Unplugged-keikasta…

Astrid kirjoittaa sujuvasti ja mutkattomasti elämänsä ja musiikkiuransa vaiheita. Neil seikkailee kirjan sivuilla sen verran tiuhaan, ettei allekirjoittaneella isommin kyllästyminen iske päälle. Kirja antaa mukavan pienen lisän Neil-kirjojen tai Neiliä sivuavien kirjojen sarjaan. Astridin ja Neilin isän Scott Youngin kirjoittama kirja 'Neil & Me' on kyllä Neil-anniltaan paljon runsaampi ja mielenkiintoisempi kuin tämä kirja. Kyllä Astridinkin kirjasta ajateltavaa ja uutta tietoa Neil-intoilijakin irti saa, vaikken tätä missään tapauksessa Neil-aiheisten kirjojen parhaimmistoon laittaisi.


Marko Väyrynen, syyskuu 2008

- Teksti julkaistu sivustolla kirjoittajan luvalla -
- Kopiointi ilman kirjoittajan lupaa kielletty -