Etusivulle Neil Young - better to burn out than fade away
Englanninkieliset kirjat

Dave Zimmer (toim.): 4 Way Street - The Crosby, Stills, Nash & Young Reader

David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash ja Neil Young perustivat 1960-luvun lopulla nelikon, josta rohkeimmat (amerikkalaiset) puhuivat peräti "Amerikan Beatleseinä". CSNY sai menestystä heti alkutaipaleella, kun v. 1970 ilmestynyt Deja Vu -albumi menestyi levymarkkinoilla erinomaisesti ja sen myötä nelikon keikat saivat väen liikkeelle innokkaammin kuin tammikuun alemyynnit. Nelikon yhteinen musiikillinen matka on jatkunut vielä 2000-luvullakin.

Dave Zimmerin toimittama 4 Way Street -kirja on mainio kokoelma CSNY:n haastatteluista ja heistä tehdyistä kirjoituksista vuosien varrelta. Varhaisimmat kirjaan päässet artikkelit ovat vuodelta 1969 ja viimeisimmät vuodelta 2002. Alkusanoissa Zimmer sanoo kirjaan päässeiden kirjoitusten valitsemisen olleen hankala tehtävä, koska tarjolla oli runsaasti eri kirjoittajien tasokkaita artikkeleita ja haastatteluja eri näkökulmista kirjoitettuna.

Yli kolmekymmentä artikkelia ja haastattelua sekä lähes 400 sivua sisältävä 4 Way Street -kirja kertoo ja kokoaa hienosti CSNY:n vaiheita 40 vuoden ajalta. Kirja sisältää myös mielenkiintoisia yksityishaastatteluja, joissa mm. David Crosby kertoo omista 1980-luvun vaiheistaan, huumeiden käytöstä ja vankilareissuistaan sekä tästä kaikesta selviytymisestään. Ja mitä tämän sivuston sankariin Neil Youngiin tulee, niin mukana on mm. Cameron Crowen paljon lainattu Neil-haastattelu vuodelta 1975.

Kun kirja saa lukijansa tempaistua mukaan ja herättelemään kiinnostusta kirjan aihetta kohtaan, niin silloin ollaan oikeilla jäljillä. Itselläni 4 Way Street -kirja sai heräämään kiinnostuksen pitkän tauon jälkeen CSNY:n levyihin, jotka eivät ole juuri levylautasella tai cd-soittimessa pyörineet. Kun kirjasta löytyy vielä lopusta hyvä henkilö- ja kappalehakemisto, niin sanonpa selkä suorana ja jämäkästi: "Nappisuoritus Dave!"


Marko Väyrynen

- Teksti julkaistu sivustolla kirjoittajan luvalla -
- Kopiointi ilman kirjoittajan lupaa kielletty -