Etusivulle Neil Young - better to burn out than fade away
Englanninkieliset kirjat

Pete Long: Ghosts on the Road - Neil Young in Concert 1961 - 2006

Pete Long on tehnyt erinomaisen hienon kirjan varsinkin niille, jotka ovat kiinnostuneita Neil Youngin keikkapäivämääristä ja mitä piisejä hän on soittanut keikoillaan. Netissä on pari sivustoa omistautunut tälle aihepiirille, joiden avulla on helppoa ja nopeaa etsiä tietoa Neilin keikoista ja niillä soitetuista kappaleista. 'Ghosts on the Road'in tutkailunautintoa lisää se, että kirjassa on myös sellaista tietoa, mitä ei nettisivustoilta (ainakaan vielä) löydy.

Kirja etenee aikajärjestyksessä ja kiertue kerrallaan. Jokaisesta vuodesta on ensin kirjoitettu lyhyt tiivistelmä tapahtumista keikkarintamalla. Sen jälkeen listataan vuoden aikana tehdyt kiertueet ja keikat. Tämän jälkeen on vuorossa jokaisesta keikasta piisilista ja maininnat mahdollisista lämmittelyartisteista, jotka on koottu selkeästi ja helposti luettaviksi kokonaisuuksiksi. Kirjan lopusta löytyy mm. jokainen kiertue koottuna yhdeksi omaksi piisilistaksi, josta voi helposti tarkastella esimerkiksi mitä eri kappaleita Neil & Crazy Horse esitti vuoden 2001 Euroopan kiertueella. Kirja kattaa nimensä mukaisesti koko Neilin uran aina Kanadan vuosista vuoden 2006 loppuun saakka eli lähes puoli vuosisataa Neilin keikkoja kirjan kansien väliin (sivuja löytyy 522) on kertynyt.

Luonnollisesti Neilin uran alkupään keikat ja niissä soitetut piisit ovat hämärän peitossa. Kuitenkin Long on löytänyt kattavasti esim. The Squiresin ja sitä edeltäneeltäkin ajalta keikkapäivämääriä. Hän on myös listannut kappaleet, joita The Squires on mahdollisesti/todennäköisesti soittanut parin vuoden kestäneen yhdessäolon aikana. The Squiresin keikkakohtaisia kappalelistoja sentään ei ole löytynyt. Buffalo Springfield ajoilta alkaa löytyä jo keikoistakin varmistuneita piisilistoja ja vuodesta 1969 lähtien on muutamaa keikkaa lukuun ottamatta keikka- ja kappalelistat ovat puutteettomia.

Opusta selaillessa ja lukiessa ei voi muuta kuin ihailla ja suuresti kunnioittaa kirjan toimittajan työtulosta; kirja on erittäin helppolukuinen ja sen avulla on sangen vaivatonta selvittää esimerkiksi, että soittiko Neil keikallaan Helsingissä vuonna 1993 'I Believe in You'ta (sitä kirja ”ei tiennyt kertoa”, että lämmittelijäbändinä Helsingissä oli Pearl Jamin lisäksi Royal Tramps) tai mikäs olikaan Turun vuoden 1996 aloitusveto Crazy Horsen kanssa.

Voin vain kuvitella minkälainen työ on ollut oikolukea ja tarkistaa, ettei kirjoitusvirheitä tai muita huolimattomuuksia ole kirjaan jäänyt. Kirjalla onkin netissä oma sivusto, minne on koottu muutama korjaus ja lisäys kirjan painosta tulon jälkeen. (Samaiselta sivustolta löytyy myös pdf-tiedostona kirjasta muutama näytesivu kiinnostuneille.) Hyvin vähän lisäyksiä ja korjauksia on tullut tähän mennessä, joten erittäin huolellista työtä Long on kirjansa kanssa tehnyt.

Tämä Pete Longin teos on 'Ghosts on the Road'in toinen täydennetty painos, ensimmäinen versio ilmestyi vuonna 1996. Jos ja kun Neilin keikkailuinto pysyy likimainkaan nykyisellä tasolla, niin kirjan kolmannelle uusitulle painokselle on taas tilausta reilun kymmenen vuoden päästä. Ja siitä kirjastahan löytyy ainakin yksi Neilin Suomen keikka lisää, eikö vaan?Ghosts on the Road -sivusto
Sugar Mountain (Neilin keikat, soittajat ja kappalelistat)
Numbers on the Site (tilastotietoa yms. Neilin keikoista/kiertueista):


Marko Väyrynen, 21.9.2007

- Teksti julkaistu sivustolla kirjoittajan luvalla -
- Kopiointi ilman kirjoittajan lupaa kielletty -